Το σλόγκαν της εποχής μας πλέον είναι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Τι κάνουμε όμως αν πρέπει να μετακινηθούμε και να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας για να είμαστε ασφαλείς;

Αν είναι απαραίτητη ανάγκη να μετακινηθούμε υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται μέσα στο αυτοκίνητό μας.

 

Σίγουρα οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως οι συνεπιβάτες μας, αν υπάρχουν, δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα και να χρησιμοποιούμε μάσκα και γάντια διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αυτοκίνητο μας είναι ένας κλειστός χώρος και αν υπάρχουν συν επιβαίνοντες πρέπει να κρατάμε τα μέτρα ασφαλείας.

Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, μέσα στο κιτ πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο να υπάρχει μια μάσκα προσώπου. Ρίξτε μια ματιά, ίσως να έχετε και εσείς μια μέσα σε αυτό.

Αφού λοιπόν κρατήσουμε τα πρώτα μέτρα ασφαλείας που μας έχουν προτείνει οι ειδικοί καλό θα ήταν να απολυμάνουμε όλες τις επιφάνειές που θα αγγίξουμε πριν και μετά την διαδρομή μας.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε ποια σημεία απολυμαίνουμε στο αυτοκίνητό μας.

απολύμανση αυτοκίνητο κορονοϊός  ταξίδι χλωρίνη αντισηπτικό καθαριότητα apolimansi autokinito coronovirus antisiptiko kathariothta

Πρώτα απ’ όλα στο εξωτερικό του αμαξώματός μας φροντίζουμε να απολυμάνουμε τα πόμολα των θυρών και της λαβές που θα χρησιμοποιήσουμε ( πορτμπαγκάζ καθώς και το πλαίσιο από τις πόρτες)

απολύμανση αυτοκίνητο κορονοϊός  ταξίδι χλωρίνη αντισηπτικό καθαριότητα apolimansi autokinito coronovirus antisiptiko kathariothta

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου απολυμαίνουμε ότι μπορεί να ακουμπήσουμε. Τα κύρια σημεία που ακουμπάμε κατά την οδήγηση είναι τα εξής: Τις χειρολαβές μέσα στην καμπίνα , το τιμόνι, όλη την επιφάνεια του καθώς και την κόρνα, τον λεβιέ ταχυτήτων και του χειροφρένου, όλα τα κουμπιά του ραδιοφώνου και του ταμπλό, όπως τα αλάρμ και τους διακόπτες του κλιματισμού, τα υπόλοιπα χειριστήρια (αναφερόμενοι στους διακόπτες φλάς, φώτων, ρυθμίσεως θέσης καθίσματος κλπ), δεν ξεχνάμε την πλαφονιέρα ( τους διακόπτες εσωτερικών φώτων) και την λαβή της ζώνης με το κλείστρο.

απολύμανση αυτοκίνητο κορονοϊός  ταξίδι χλωρίνη αντισηπτικό καθαριότητα apolimansi autokinito coronovirus antisiptiko kathariothta

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα αλκοόλης με πάνω από 70% περιεκτικότητα ( αυτό είναι το οινόπνευμα / υγρό αντισηπτικό ή υγρά μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη), αλλά γνωρίζοντας την κατάσταση και τις ελλείψεις που υπάρχουν, επίσης αποτελεσματική απολύμανση μπορεί να γίνει με ουδέτερο σαπούνι και νερό. Προσέχουμε πάντα οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε να μην είναι υπερβολικές έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε κάποιο πρόβλημα ή βλάβη στο αυτοκίνητό μας. Ναι μεν τα παραπάνω προϊόντα δεν καταστρέφουν τις επιφάνειες του αυτοκινήτου μας αλλά η υπερβολική ποσότητα του οινοπνεύματος ή η εντεταμένη τριβή του σε δερμάτινες επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση του χρώματος, καθώς και η μεγάλη ποσότητα νερού ή σαπουνιού διότι μπορεί να εμποτίσει τα υφάσματα των καθισμάτων. Δεν ξεχνάμε να σκουπίσουμε την υγρασία με ένα στεγνό πανί.

Απαγορευτικά για την απολύμανση του αυτοκινήτου μας είναι η αμμωνία, η οποία εμπεριέχεται στην χλωρίνη και σε άλλα καθαριστικά και το οξυζενέ. Ναι μεν σκοτώνουν τον ιό αλλά προκαλούν ζημιές στις εσωτερικές επιφάνειές του αυτοκινήτου μας. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση σκληρών υλικών όπως σφουγγαράκια για τα πιάτα και σκληρές πετσέτες διότι προκαλούν γρατζουνιές στις λείες επιφάνειες.

Τέλος, συμβουλεύουμε τον πολύ καλό αερισμό της καμπίνας του αυτοκινήτου. Εκτός από τον συμβατικό τρόπο αερισμού, άνοιγμα παραθύρων, μια ακόμα συμβουλή είναι ο καθαρισμός της μονάδας κλιματισμού. Εννοείτε πως αυτή την περίοδο δεν επισκεπτόμαστε κάποιο κέντρο εξυπηρέτησης καθαρισμού για το αυτοκίνητό μας αλλά μπορούμε να αγοράσουμε εξειδικευμένα προϊόντα ( online, σε πρατήρια καυσίμων και φυσικά στην MKAS) για τον καθαρισμό του κλιματισμού και εξαερισμού του οχήματός μας. Είναι εύκολα στην χρήση και μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση του κορονοϊού στο αυτοκίνητό μας.

Δεν ξεχνάμε να σεβόμαστε όλους του υπαλλήλους που συνεχίζουν να μας εξυπηρετούν μέσα σε αυτή την κατάστασή και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην ασφάλεια τους ελαχιστοποιώντας όσο γίνεται την επαφή με το προσωπικό και τις επιφάνειες.

Η MKAS τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τηρώντας τα , μειώνουμε τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.

απολύμανση αυτοκίνητο κορονοϊός  ταξίδι χλωρίνη αντισηπτικό καθαριότητα apolimansi autokinito coronovirus antisiptiko kathariothta