Με αφορμή τη δυσοίωνη πρόβλεψη της Wood Mackenzie Ltd για τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη ΒΔ Ευρώπη, που εκτιμά ότι πρόκειται να έχουν αύξηση τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο αλλά θα υποχωρήσουν απότομα την άνοιξης 2023 και θα φτάσουν στα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 2011

και σε συνδυασμό με τη διακοπή των θαλάσσιων παραδόσεων ρωσικών καυσίμων το Φεβρουάριο στην Ε.Ε., η διαδικασία εφοδιασμού της ηπείρου που είναι ήδη συγκρατημένη προβλέπετε να ενταθεί. Ως εκ τούτου  το συνεχώς αυξανόμενο κόστος καύσιμου είναι σταθερά πηγή απογοήτευσης για τους οδηγούς.

Έτσι η ομάδα της MKAS δημιούργησε τον απόλυτο οδηγό για οικονομική οδήγηση ώστε να βοηθήσει τους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρήματα. Αν και η ταχύτητα με την οποία οδηγείτε είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έχετε σημαντικό αντίκτυπο στην τσέπη σας.

9 βήματα εξοικονόμησης καυσίμου

  1. Φροντίστε να συντηρείτε το όχημά σας, η τακτική συντήρηση βελτιώνει την απόδοση του οχήματός σας και επομένως μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου.
  2. Ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή πίεση, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά την οικονομία καυσίμου. Οι πιέσεις των ελαστικών προσαρμόζονται ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρετε π.χ. εάν μεταφέρετε τέσσερις επιβάτες και αποσκευές, τότε θα χρειαστεί τα ελαστικά σας να είναι φουσκωμένα στη μέγιστη συνιστώμενη πίεση.
  3. Η υπερβολική ταχύτητα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κατανάλωσης καυσίμου, επομένως πρέπει να διασφαλίζετε ήπια επιτάχυνση για αποδοτική οδήγηση. Το μυστικό για να το επιτύχετε είναι να οδηγείτε με την μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και να αλλάζετε ταχύτητες όσο πιο γρήγορα μπορείτε με τις χαμηλότερες δυνατές στροφές. Θυμηθείτε: όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ένας κινητήρας, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει.
  4. Προβλέψτε και προσπαθήστε να οδηγείτε όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Προφανώς αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες κυκλοφορίας και το τι συμβαίνει στο δρόμο μπροστά, αλλά η επιβράδυνση και η εκ νέου επιτάχυνση καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο, όταν όμως δείτε έγκαιρος τα φώτα «στοπ» του προπορευόμενου οχήματος μπορείτε να απομακρύνετε το πόδι σας από το γκάζι και να επιβραδύνετε φυσικά σε αντίθεση με το να φρενάρετε ξαφνικά.
  5. Ένα από τα κλειδιά για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι το cruise control που μπορεί αποτελεσματικά να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα σε επίπεδες επιφάνειες κάνοντας την οδήγησή σας όσο το δυνατόν πιο αποδοτική στα καύσιμα αναιρώντας την περιττή επιτάχυνση. Ωστόσο αν το χρησιμοποιείτε σε μη επίπεδους δρόμους θα είναι πιο αργό στο να αντιδράσει στις αλλαγές κλίσης π.χ. όταν φτάνετε στην κορυφή ενός λόφου όπου κανονικά θα παίρνατε το πόδι σας από το γκάζι, το cruise control θα κρατήσει την τροφοδοσία για λίγο ακόμα καθώς δεν μπορεί να δει την αλλαγή της κλίσης μπροστά σας με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
  6. Μην αφήνετε τις μπάρες οροφής και τη μπαγκαζιέρα επάνω στο αυτοκίνητο εάν δεν τα χρησιμοποιείτε γιατί δημιουργούν αντίσταση στον αέρα και αυξάνουν την κατανάλωση καύσιμου μέσω του φαινομένου «έλξης». Σύμφωνα με το Energy Saving Trus.org οι άδειες οι μπάρες οροφής προσθέτουν 16% αντίσταση όταν οδηγείτε με 120 kmh και με την ίδια ταχύτητα, η μπαγκαζιέρα προσθέτει 39% επιπλέον αντίσταση. Παρόμοιο δε αποτέλεσμα έχει και η οδήγηση με ανοιχτό παράθυρο.
  7. Μην χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας εκτός και αν πραγματικά πρέπει, καθώς χρησιμοποιεί ισχύ κινητήρα και επομένως αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, αυτό ισχύει τόσο για τη θερμότητα όσο και για την ψύξη.
  8. Συνδυάστε τις μετακινήσεις σας, αφού ένας ζεστός κινητήρας θα λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό του τρόπο ενώ πολλές κρύες εκκινήσεις θα αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου, παρόλο που η συνολική χιλιομετρική απόσταση μπορεί να είναι ίδια.
  9. Τέλος μην κρατάτε περιττά αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ σας, καθώς αυτά προσθέτουν βάρος στο όχημά σας, κάτι που δεν θα βοηθήσει στην οικονομία καυσίμου μακροπρόθεσμα. Αν και αυτό δεν πρόκειται να κάνει τη μεγάλη διαφορα, είναι λογικό ότι όσο βαρύτερο είναι ένα όχημα, τόσο περισσότερο καύσιμο θα καταναλώσει.

Και μην ξεχνάτε… για ξέγνοιαστες διαδρομές, MKAS!!!