Χρειάζεται "ζέσταμα" ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας; Η απάντηση των ειδικών στο παρακάτω άρθρο θα μας λύσει επιτέλους την απορία.

Οι συνήθεις απόψεις που ακούς αν κάνεις την παραπάνω ερώτηση είναι είτε "ξεκίνα κατευθείαν" είτε "περίμενε 5 λεπτά να κυκλοφορήσει το λιπαντικό και να ζεσταθούν τα μέταλλα"


Η γνώμη των ειδικών λοιπόν, κυμαίνεται ανάλογα με την χρονολογία του αυτοκινήτου, διότι οι νέες τεχνολογίες (συστήματα) που έχουν τα νεότερης κατασκευής μοντέλα προστατεύουν τον κινητήρα όπως επίσης και τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται βοηθούν στη σωστή λειτουργία αυτού.

κινητήρας προθέρμανση ζέσταμα κινητήρα kinitiras prothermansi zestama kinitira


Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, τα οποία δεν έχουν νέες τεχνολογίες και αισθητήρες για να μπορέσει ο κινητήρας να ζεσταθεί άμεσα και να κινηθεί το λιπαντικό κατευθείαν, περιμένουμε να πέσει το υψηλό ρελαντί (για λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση του κινητήρα, η λειτουργία του γίνεται σε πολύ υψηλές στροφές) και όταν αυτές πέσουν στα φυσιολογικά, ξεκινάμε. Παρόλο αυτά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως δεν πρέπει να αυξάνουμε απότομα τις στροφές του αυτοκινήτου, εώς ότου η θερμοκρασία να φτάσει στο ενδεδειγμένο σημείο λειτουργίας.


Στα σύγχρονα οχήματα από την άλλη, υπάρχουν συστήματα που βοηθούν τον κινητήρα να λειτουργήσει ομαλά χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να περιμένει όσο θα περίμενε με ένα παλαιότερο μοντέλο. Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε πλέον έχουν τέτοια πρόσθετα που φροντίζουν για τη προστασία των μετάλλων και των κινούμενων μερών , ακόμη και σε μία κρύα εκκίνηση. Επιπλέον για την καλύτερη προστασία των κινούμενων μερών του κινητήρα,οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση διαφόρων χημικών πρόσθετων σε κάθε συντήρηση τα οποία δημιουργούν μια προστατευτική στρώση στις επιφάνειές των μετάλλων η οποία εκμηδενίζει τις τριβές και κατ'επέκταση τις φθορές, δίνοντάς μας την μέγιστη προστασία του κινητήρα κατά την ψυχρή εκκίνησή.

κινητήρας προθέρμανση ζέσταμα κινητήρα kinitiras prothermansi zestama kinitira
Στο νου μας πρέπει πάντα να έχουμε την, όσο πιο ομαλή και γρήγορη προθέρμανση του κινητήρα και αυτό επιτυγχάνεται με τον κινητήρα του αυτοκινήτου να μην πιέζεται,έτσι θα μειώσουμε την φθορά του και θα αυξήσουμε την μακροζωία του.


Τέλος, η MKAS καθώς και οι συνεργάτες της, σας συμβουλεύουμε να περιμένετε λίγο (30-40 δευτερόλεπτα αρκούν) πριν ξεκινήσετε ή πριν σβήσετε το κινητήρα σας, όταν επιστρέφετε από τον προορισμό σας.


Να τηρείται πιστά τις οδηγίες και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σχετικά με την συντήρηση του κινητήρα και τις προδιαγραφές του λιπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιείται.Επίσης σας προτείνουμε την χρήση ειδικών χημικών, τα οποία προστατεύουν τον κινητήρα σας από τις αντίξοες θερμοκρασίες και λειτουργίες.

 

Αυτές όλες τις λεπτομέρειες και τις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτές, είμαστε εδώ για να σας τις λύσουμε και να προστατεύσουμε εσάς,όχημα σας καθώς και το περιβάλλον.


* ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ